31 Aralık 2006
Bayram Tebriği
08 Aralık 2006
Özgürlük için...
06 Aralık 2006
Virtual Ant
05 Aralık 2006
Pardus'a geçtim
Artık ben de bir Linux kullanıcısı oldum.Daha doğrusu PARDUS kullanıcısı.Bu iletinin java ile fazla bir ilgisi yok fakat bundan sonra PARDUS'ta java ile ilgili karşılaştığım sorunlar olup çözümlerini bulduğum zaman buraya yazacağım.Şu an windows'a hiç ihtiyaç duymuyorum.PARDUS'u Tubitak'taki ve emek veren herkes çok güzel bir şekilde inşa etmişler.PARDUS'u kurduğunuz zaman ihtiyacınız olan her şey beraberinde geliyor.Yeni bir şey yüklemek istediğinizde PISI adı verilen kendilerinin geliştirdiği paket yükleme ve güncelleme aracını kullanıyorsunuz.RPM ve DEB uzantılı dosyaların kurulumunu desteklemiyor.PARDUS'u kurduktan sonra yeni bir işletim sistemine geçmemden dolayı bir kaç zorlukla karşılaşmadım değil.Bunların en önemlisi internet oldu.Bende ZOOM 5510B USB ADSL modem vardı ve bunu bir türlü tanıtamadım.Kendi içinde gelen eciadsl paketi benim modemin bir eski versiyonunu destekliyormuş.Ben ne yaptım, abimin zoom ethernet modemi ile takas ettim benim modemi.Böylece sorun çözüldü:)
Java uygulamalarını kurmam da hiç zor olmadı.Ne kurdum:Eclipse 3.2.1,NetBeans 5.5, NetBeans Visual Web Pack, Glassfish Application Server.Bunlardan NetBeans'in kurulumunda sorunlar oldu.Bu sorunların çözümünü daha sonra dile getireceğim.Şu an çok güzel bir şekilde Java geliştirebiliyorum.
Bence PARDUS'u tüm Türkiye kullanmalı.En önemlisi milli bir işletim sistemi.Böylece açık kaynak koda desteğimiz de artmış olur ve piyasadaki microsoft tekelide azalmış olur.Windows'un kullanım açısından en son kullanıcıya hitap etmesini inkar etmemek lazım;fakat PARDUS'un da bu özellik olarak fazla eksik bir tarafı yok bence.Tamamen alışkanlık meselesi, kullandıkça alışıyorsunuz...İyi günler dilerim...
27 Kasım 2006
JBuilder 2007 ve Eclipse
JBuilder 2007 sürümü Eclipse RCP kullanılarak geliştirilmiş.Yani çekirdek eclipse'in üzerine kendi eklentilerini geliştirmişler.Böylece Eclipse kullanıcıları JBuilder'a farklı Eclipse eklentileri ekleyebilecekler.
Bu sürüm çeşitli güzel özellikleri içinde barındırıyor.Görsel olarak EJB 3.0 ve JPA sınıflarını tasarlayabiliyorsunuz.Masaüstü programlar için görsel olarak GUI tasarlayabiliyorsunuz ki JBuilder bu konuda bir hayli iddialıdır.
Denemekte fayda var:) İyi çalışmalar...
05 Kasım 2006
Java 6 (Mustang)'deki Değişikliklerin Listesi
Aşağıdaki linkte Java 6'daki iyileştirmeler ve yeni özellikler listelenmiş.Faydalı olacağını düşündüm.
http://java.sun.com/javase/6/webnotes/features.html
04 Kasım 2006
Dikey yazı nasıl yazarsınız?
public static void drawVerticalText( Graphics g, double drawType, String label, int xPos, int yPos ) {
Graphics2D g2D = (Graphics2D)g;
// Yazıyı döndürmek için transformasyon gerekiyor.
AffineTransform fontAT = new AffineTransform();
// Varolan fontun bozulmaması için
Font theFont = g2D.getFont();
// 90 derece sola dondurulmus eni font oluşturuluyor
fontAT.rotate(3*Math.PI/2);
Font theDerivedFont = theFont.deriveFont(fontAT);
// yeni fontu belirleniyor
g2D.setFont(theDerivedFont);
// yazınızı dondurulmus fontla yazabilirsiniz
g2D.drawString(label, xPos, yPos);
// varolan fontu tekrar kullanmaya devam edin
g2D.setFont(theFont);
}
Metoda parametre olarak kullandığınız Graphics objesi ve diğer gerekli parametreleri verdikten sonra istediğiniz koordinata istediğiniz yazıyı yazabilirsiniz.
03 Kasım 2006
NetBeans mi Eclipse mi?
Merhabalar,
Başlıkdan da anlaşıldığı üzere yeni çıkan NetBeans 5.5 ile Eclipse 3.2 arasındaki artıları eksileri haddim üzere olmayarak fikirlerimi belirtmek istedim.Öncelikle yazacaklarım Charles Ditzel ile yapılan bir röportaja dayanmaktadır.Kendisi sitesinde aldığım gibi koyuyorum a partner area architect at Sun Microsystems.
Öncelikle NetBeans'de şöyle bir özellik var."All in one".Türkçe söylemek isterdim fakat bu daha güzel sanki.Yani geliştirme adına bulabileceğiniz her şey nerdeyse NetBeans'i kurduğunuzda geliyor.Mesela GUI designer olarak Matisse projesi adında yürütülen çalışma ile geliyor ve gayet başarılı.Masaüstü için görsel uygulamalar geliştirmeyi çok kolay hale getiriyor. Sonra Java EE 5'i destekliyor ki şu an IDE'ler arasında IntelliJ IDEA dışında hiçbir IDE Java EE 5'i desteklemiyor.Ayrica kullandığınız veritabanlarına IDE ortamından bağlanmanıza olanak sağlıyor.NetBeans içerisinde Struts ve JSF desteği veriyor.Fakat bu yukarda saydıklarımın hiç biri eklenti yüklemeden Eclipse ile kullanılamıyor.Masaüstü için görsel programlar yazmak istiyorsanız Visual Editor eklentisini indirmeniz gerek.JAVA EE desteklemek için WTP (Web Tools Project) indirmeniz gerek ki boyutu 180 MB civarında.Ayrıca Struts ve JSF desteği de maalesef yok.Bunların yanı sıra NetBeans ortamına kendi sitesinde yayınlanan çeşitli paketler yardımı ile yeni geliştirme ortamları eklemek mümkün.Örneğin; Mobility Pack ile J2ME geliştirme ortamı olması ki telefonlara sürükle bırak özelliği ile görsel uygulamalar yazabiliyorsunuz.Visual Web Pack ile sürükle bırak JSF web uygulamaları yapabileceğiniz ortamı oluşturabiliyorsunuz.Ayrıca Eclipsede de olduğu geniş bir plugin listesi var.
Eclipse'i indirdiğinizde ise bir editor,debugger,compiler geliyor.Sakın yanlış anlamayın, Eclipse'i kötülüyor değilim.Ben de genel olarak Eclipse'i kullanıyorum.Çünkü Eclipse'in look & feel'i beni rahatlatıyor.NetBeans genel olarak ne kadar hızlandı deseler de Eclipse'i geçemez.Bir kere kod yazarken real-time compiler'ı NetBeans ile kıyaslaştırılamaz.NetBeans kodu değiştirdikten 2-3 sn. sonra uyarı veriyor neredeyse:).Ayrıca Eclipse'in perspective ve view mantığı diğer IDE'lere taş çıkartacak nitelikte.
Ama dediğim gibi iş web uygulaması, EJB uygulaması gibi kurumsal uygulamalar geliştirmeye geldiğinde ve son teknolojiyi kullanmaya geldiğinde Eclipse NetBeans'e göre zayıf kalıyor.
Benim şu ana kadar genel olarak izlenimlerim böyle.Sizin düşüncülerinizi de almak isterim.İyi çalışmalar dilerim...
27 Ekim 2006
JavaScript 1.7
İyi çalışmalar...
27 Eylül 2006
JAR içinden resim dosyası nasıl okunur?
çağıramazsınız.Bunu yapmak için aşağıdaki gibi kodlamanız gerekecek:
// İlk önce ClassLoader objesini alırsınız.
// Create icons
Icon saveIcon = new ImageIcon(cl.getResource("images/save.gif"));
İlk önce Bir tane ClassLoader objesi alıyorsunuz.Daha sonra bu obje ile resim dosyasını bir resource olarak programınıza yüklüyorsunuz.Yalnız getResource metodunun içine resim dosyasının tüm yolunu vermeyi unutmayın.
AJAX Frameworks
Geçen gün AJAX için yapacağımız çalışma için piyasada var olan ve güzel olan AJAX çatılarını (framework) incelemeye çalıştım.Benim beğendiklerim aşağıdaki gibidir,bilmem siz ne dersiniz:)
- Ajax4JSF: JSF (Java Server Faces) çatısı için hazırlanmış.Bedava...Demo!!!
- Echo 2: Gayet güzel bir çalışma.Özellikle size sunduğu bileşenler (component) çok hoş.Yalnız biraz yavaş çalışıyor.Bu proje ile javascript, html ve http bilmenize gerek kalmiyor.Çünkü size java uygulamasi yazma olanağı sağlıyor ve bunu web sayfasi olarak sunuyor.Tek gereken bir servlet container ve java bilgisi,ayrıca bedava...Demo!!!
- Backbase: Bu projeyi görünce adamlar aşmış dedim.Hoş ve hızlı bileşenlerle ve zeki kullanım kolaylıkları ile gayet güzel bir ajax çatısı olmuş.Bu proje size kendi kütüphanesini sunuyor.Eclipse için plugin desteği var.Ayrıca .net versiyonu da var.Yalnız paralı, 30 günlük deneme süresi var.Demo!!!
- DWR (Direct Web Remoting): Bu proje ile java metodlarını bir jsp dosyasından direk çağrabiliyorsunuz.JavaScript fonksiyonlarının içerisinde yazdığınız java metodlarını çağırdığınız için sayfaların yenilenmesine gerek kalmıyor.Ayrıca Struts,JSF,hibernate desteği de var.Demo!!!
- ICEFaces: Paralı olan bu ürün size kendi JSF bileşenlerini sunuyor.Kullanımı kolay, görsellik güzel.Demo!!!
- JSP Controls Tag Library: Bu proje otomatik olarak tarayıcının (browser) senkron çalışıp çalışmadığını algılıyor ve sayfaları istenilen modda açma olanağı sağlıyor.Bedava...Demo!!!
- ThinkCAP JX: Bu ürün size RAD ortamı sağlıyor ve hızlı bir şekilde AJAX uygulamaları geliştirebiliyorsunuz.Eclipse, JBuilder... için plug-in desteği var.Çatısı açık kaynak fakat RAD ortamı para ile satılıyor.Demo!!!
- ThinWire: ThinkCAP JX tarzı bir proje.Masaüstü tarzı uygulamalar yapabiliyorsunuz.Ayrıca herşeyi bedava.Demo!!!
28 Ağustos 2006
Annotation de neymiş?
Bence annotation mantığı iyi kavranırsa mimarisi daha güzel ve kodu daha anlaşılır uygulamalar geliştirilebilir.Herkese iyi çalışmalar...
17 Ağustos 2006
JSTL mi, Struts Tag Library mi?
Bildiğiniz gibi
Struts framework'ünü kullanarak MVC (Model-View-Controller) modeline göre web uygulamarı geliştiribiliyorsunuz. Bu modelin view kısmında yani kullanıcı arayüzü kısmında isteğe (request) veya oturuma (session) gömdüğünüz objelerin alanlarını (field) göstermek için, scriplet kullanmak istemiyorsanız, ya Struts etiket kütüphanesini (tag library) kullanıyorsunuz, ya jstl (java standard tag library) ya da kendi yazdığınız etiket kütüphanesini kullanıyorsunuz. Kendi yazdıklarınızı şu an es geçelim. Ben bu iletide JSTL ve Struts etiket kütüphanesinin arasındaki önemli gördüğüm farklılıkları anlatacağım:- En önemli fark bence isteğe ya da oturuma gömdüğünüz bir objeyi JSTL'in bulamaması durumunda bir hata vermemesi, sayfayı çalıştırmaya devam etmesi, Struts'da ise NullPointerException yada başka hatalar üretip sayfayı çalıştırmaması.Bu durumun hem avantajı hem de dezavantajı var. Eğer objenin değeri gerçekten sizin için önemli değilse çalışmaya devam etmesi gerçekten güzel olur; fakat objenin değeri sizin için önemli ise bir sorun olduğunu düşünüp hatalı kısmı gözden geçirmek istersiniz. Bu farklılık size fayda sağlıyor.Devam etmesini düşündüğünüz yerlerde JSTL kullanıp hatalı yerlerde Struts etiket kütüphanesini kullanabilirsiniz. Aslında Struts etiket kütüphanesinde olan herşey JSTL'de mevcut, sadece html tag library'si hariç.
- JSTL yazımı Struts etiket kütüphanesinden daha kolay. Derli toplu bir yapısı var, özellikle expression language kullanarak gayet kısa ve güze kodlar yazabiliyorsunuz.Mesela <c:forEach [attributes]>...</c:forEach> etiketi (tag) ile <logic:iterate [attributes]>...</logic:iterate> etiketi aynı işi yapıyor.Fakat bence core etiket kütüphanesi etiketi olan forEach daha derli toplu ve anlaşılır.
- Son olarak da JSTL'in JSR (Java Specification Request) olarak geliştirilmesi, Struts etiket kütüphanesinin de Apache tarafından geliştirilmesidir. JSTL ilk önce çıkmıştır. Bu nedenle ilk göz ağrısı unutulmaz:)
25 Temmuz 2006
IntelliJIdea 6.0
08 Temmuz 2006
GJTAPI ve Telefon
07 Temmuz 2006
6 Saatlik Deneyim
Mesela elinizde HashMap sınıfına ait map isminde bir objeniz var.Key olarak bir String,value olarak List objesi tutuyor. Eğer siz, map objesinden bir değeri aşağıdaki şekilde bir List değişkenine atarsanız ve yeni değişkenden bir eleman silerseniz bu map objesinde tutulan List objesinden de silinir:
List list = (List)map.get("a");
// key değeri a olan map'teki List objesinden de aynı elemanı siler.
list.remove(0);
yukardakinin yerine aşağıdakini kullanmak gerekir:
List list = new ArrayList( (List)map.get("a") );
// list yeni bir obje olduğundan map objesi etkilenmez.
list.remove(0);
Bu nedenle işlemlerinizde bir tutarsızlık görebilirsiniz, benim bugün gördüğüm gibi.Bir de bence hatalar genelde ufak ayrıntılardan çıkmakta, kodu yazarken temel olan şeyleri göz önünde daima bulundurmak lazım.Aksi takdirde 6 saat boşu boşuna debeleniyorsunuz:)
02 Temmuz 2006
Eclipse 3.2 çıktı!!!
IDE'lerin piri diyebildiğim Eclipse'in 3.2 versiyonu çıktı.Bu versiyonda Java 6 (Mustang) desteği var. Ayrıca kod tamamlama özelliği, performansı, kullanılabilirliği de geliştirilmiş. Bir de Callisto adı verilen proje kapsamında 1o tane ayrı geliştirilen proje Eclipse ile beraber indirebilir halde sizi bekliyor. Bu 10 tane proje aslında bilindik projeler, mesela bir tanesi Eclipse Visual Editor (VE), GUI tasarlamanıza yarayan bir eklenti. İsterseniz bileşsenleri ayrı ayrı yükleyebiliyorsunuz yada önceki Eclipse sürümünüzden güncelleme yapabiliyorsunuz.
Eclipse 3.2 ile iyi eğlenceler dilerim...
21 Haziran 2006
JMeter 2.2
Apache JMeter'ın 2.2 versiyonu cıkmıs haberimiz yok:) Bilmeyenler icin JMeter size bir Java projesinde fonsiyonaliteyi test etmenizi ve performansı ölçmenizi sağlıyor.Genelde web tabanlı projelerde kullanılır.İndirmek için tıklayınız.
04 Haziran 2006
Bir dosya için system ikon'u nasıl alınır?
FileSystemView adında bir sınıfımız var bu iş için (javax.swing.filechooser.FileSystemView).Bu class size herhangi bir dosyanın sistem ikonunu döndürmenin yanında bir çok işinize yarayacak metodu barındırıyor.Benim ihtiyacımı karşılayan kod parçası aşağıdadır.Sizin ihtiyacınızı sağlayan kod parçalarını da bekleriz:)
File file = null;
String extension = "doc";
try
{
//Create a temporary file with the specified extension
file = File.createTempFile("icon", "." + extension);
FileSystemView view = FileSystemView.getFileSystemView();
Icon icon = view.getSystemIcon(file);
//Delete the temporary file
file.delete();
}
24 Mayıs 2006
Java passByReference
Basit değil mi peki aşağıdaki code ne print edecek.
class Person(){
int personId;
}
class Foo{
main(){
Person p=new Person();
p.personId=3;
System.out.println(p.personId);
doSomething(p);
System.out.println(p.personId);
}
public void doSomething(Person p){
p=new Person();
p.personId=5;
}
}
önce 3 sonra 5 değil mi çünkü referansını göndermiştik eleman da değiştirdi.Maalesef hayır önce de 3 sonra da 3. Neden mi çok basit methodlara objeleri parametre olarak gönderdiğimizde objenin referansının kendisini değil kopyasını göndeririz.
23 Mayıs 2006
Eclipse Ctrl+1
neler mi yapabiliyorsunuz :
eclipsin sizi bir hata için uyardığı her yerde kullanabiliyorsunuz.
Herhangi bir bloğu if-else try-catch runnable vs gibi şeyler içine almak için kullanabiliyorsunuz.Olmayan bir methodun ismini return type'ını parametrelerini yazdığınızda sizin için method oluşturmasını, bırakın methodu class oluşturmasını sağlayabiliyorsunuz.
Ve benim en çok kullandığım özelliği ise herhangi bir methodu çağırdığınızda bunu local bir variable'a assign etme işinizi müthiş kolaylaştırıyor.Hatta siz zaten hiçbirşey yapmıyorsunuz.O sizin yerinize methodun return tipine ve ismine göre uygun local variable'a methodu eşitlemenizi sağlıyor.
mesela:
Logger.getLogger("a.b.c");
Yazdıktan sonra ctrl+1 ile eclipse size bir menu çıkarıyor.Local bir variable ya da yeni bir field seçeneği. Local variable dediğinizde
Logger logger=Logger.getLogger("a.b.c");
şeklinde işinizin bittiğini görüyorsunuz.
Aslında daha bir sürü kolaylık sağlıyor ya yer yok yazamıyoruz :)
Eclipse Navigate menüsü
Eğer büyük bir proje ile uğraşıyorsanız ya da karman çorman bir sürü paket ve hiyerarşiye sahipseniz aradığınız dökümanı bulmak için Eclipse'in Navigate menüsü altındaki Open Type (Ctrl+Shift+T) ve Open Resource(Ctrl+Shift+R) 'u kullanabilirsiniz.
Lucene tabanlı olarak indexlenen class ve resourcelara isimlerinden hatırladığınız kısmını yazarak ulaşabilirsiniz zira pattern search de yapılabiliyor.Java dosyaları için OpenType ,genel olarak bütün dosyalar için(java dosyaları da dahil) Open Resource'u kullanabilirsiniz.
Örneğin *res*.py yazarak isminde res geçen python dosyalarını bulmanız mümkün.
(Bu arada eclipse ile python yazabildiğinizden bahsetmiş miydim? :) )
21 Mayıs 2006
Nonblocking Algorithms
http://www-128.ibm.com/developerworks/java/library/j-jtp04186/index.html
04 Mayıs 2006
SIPA :)
28 Nisan 2006
Looking Glass Projesi
11 Nisan 2006
Excel'i Kullanmak...
04 Nisan 2006
Java Veritabanı
03 Nisan 2006
Bedava Resim Düzenleyici
02 Nisan 2006
JFreeChart
01 Nisan 2006
Java 6 (Mustang) vs. Java 5 (Tiger)
http://javolution.org/doc/results15.txt (Tiger)
http://javolution.org/doc/results16.txt (Mustang)
27 Mart 2006
ROME ile RSS...
17 Mart 2006
JAVA 5 Tutorial
13 Mart 2006
Java'ya Dil Desteği...
Bu proje şu an JSR 292 olarak açılımış durumda.Anlatılana göre bu yapıyı sanal makine üzerinde bir takım değişiklikler yaparak gerçekleştirileceklermiş.Sanal makine dinamik bir hale getirilecek.Yani şu anki sanal makine statik, statik olarak değişken tipi kontrolü yapacak şekilde tasarlanmış.Yeni geliştirilecek sanal makine ise dinamik değişken tipi kontrolü yapılacak.Böylece dinamik tipli diller desteklenecek ve çalışma zamanında (runtime) sınıfların,metodların içeriği de değiştirilebilecek.Bu proje 2007'nin ikinci yarısında hayata geçecekmiş ve JSE 7 (Dolphin) sürümünde gelecekmiş.
12 Mart 2006
Object Oriented Database Management Systems
Günümüzde İlişkisel veritabanları bazı araçlar kullanılarak nesne tabanlı bir yapıya dönüştürebiliyorsunuz.Mesela ünlü hibernate projesini kullanarak haritalama (mapping) yardımı ile table'lar ile JavaBean sınfları arasında ilişki kurabiliyor ve nesne tabanlı olarak veritabanına veri yazıp okuyabiliyorsunuz.Ama arka tarafta, işlemler gene ilişkisel veritabanına göre yapıldığı için performansta bir kayıp oluyor.Ama OODBMS'de zaten her şey nesne tabanlı, o nedenle performansta ilişkisel veritabanında göre performans kaybının daha düşük olacağı kanaatindeyim.Bir deneyip görmek lazım...
05 Mart 2006
Netbeans 5.5 ve JEE 5 SDK çıktı!!!
Struts'da Form ve Action'lar...
01 Mart 2006
J2ME Polish
- Öncelikle uygulamalar için enterasan GUI'ler tasarlayabiliyosunuz ve bu tasarıma CSS dosyalarında yapıyorsunuz.Süper bir şey.Kodda sadece CSS'i çağırıyosunuz.Aynı html gibi.Aşağıdaki resim başka söze gerek bırakmıyor.Sonra size bir oyun motoru sunuyor.MIDP 2.0 Oyun motorunu, MIDP 1.0 desktekleyen telefonlarda kullanabiliyosunuz.
- Kendi fontunuzu tanımlayabliyorsunuz,mesela verdan font tipini tanımlayabiliyorsunuz.Normalde üç tip Font vardı MIDP 1.0'da.
- Lokalizasyon yapmanıza imkan sağlıyor.Böylece uygulamanıza dil desteği sağlıyorsunuz.
- Telefon veritabanı mevcut.Böylece uygulamanızı spesifik telefonlara göre yapabliyorsunuz.
26 Ocak 2006
JFormDesigner ile Swing...
25 Ocak 2006
Java 6 (Mustang)
- Artık Java kaynak dosyaları bir uygulama içerisinden derlenebilecek (Java Compiler API).Böylece basit IDE'ler daha kolay bir şekilde yazılabilir.
- Script dilleri derlenebilecek.Bu sayede Java uygulamalarının içerisinde mesela "JavaScript" yazılabilecek.Mustang'de Mozilla Rhino (JavaScript yorumlayıcısı) entegre edilmiş.Rhino'yu normalde uygulamlara siz kendiniz entegre ediyordunuz.Böylece Java uygulamalarınızda javascript yazabiliyordunuz.
- "java.io.File" sınıfı artık size diskinizdeki bölümleri, bu bölümlerin toplam boyutlarını,boş kalan kısımların büyüklüğünü söyleyebilecek.Ayrıca Windows platformunda 255 karakterden fazla dosya yolları yazabileceksiniz.
- XML ve web servisleri konusunda bir hayli gelişme var.Herhalde XML ve web servislerinin popüleritesi arttığından dolayı JAVA bu önemi anlamış olsa gerek.Mustang'e çok büyük olmayan bir HTTP server entegre edilmiş.Böylece basit callbackler ve web servisler çalıştırılabilecek.
- JDBC 4.0 Mustang'e entegre edilmiş olarak gelecek.Böylece otomatik
java.sql.Driver
keşfi sağlanabilecek,SQL:2003 XML desteği ve Ulusal dil desteği sağlanmış olacak. - Java uygulamalarının izlenmesinde,yönetiminde de bir çok yenilik gelmiş.Bunlardan en çok hoşuma giden, geçenlerde bir arkadaşımın bahsettiği, java uygulamaları artık VM'ye eklenecek.Mesela siz aynı anda üç tane uygulama çalıştırdınız.Bunlar Windows görev yöneticisinde üç ayrı javaw.exe olarak gözükür.Artık bunları tek javaw.exe olarak göreceksiniz.Böylece her bir uygulama için ayrı ayrı hafıza kullanımı olmayacak ve hız artacak.
- java.lang.OutOfMemoryError artık size sadece bir satır cümle basmayacak.Bu soruna neden olan neyse stack trace'i basılacak.Bu da hafızanın efektif olarak kullanılması gereken uygulamalarda büyük bir avantaj sağlıyacak.
- jconsole geliştrilmiş, hem kullanıcı arayüzü olarak hem de yapısal olarak.Böylece çalışan uygulamarı daha kolay bir şekilde görebilecek ve yönetebileceksiniz.